Infrastruktur

Niam förvärvar Bright Sunday för pan-europeisk utbyggnad av solel som tjänst

Niam förvärvar Bright Sunday för pan-europeisk utbyggnad av solel som tjänst Image

Niam har genom sin infrastrukturfond, Niam Infra Fund ("Niam Infra"), förvärvat majoriteten av svenskbaserade Bright Sunday AB ("Bright Sunday"), en ledande leverantör av sol-som-tjänst för kommersiella och industriella kunder. I samband med förvärvet investerar Niam Infra ytterligare kapital i bolaget för att påskynda expansionen av Bright Sunday på flera europeiska marknader. Investeringen i Bright Sunday möjliggör en acceleration av energiomställningen genom att ge kunderna en hållbar och långsiktig lösning för att minska sina koldioxidavtryck och elräkning.

Bright Sunday erbjuder kommersiella och industriella fastighetsägare solenergi som tjänst utan investeringskostnad med besparingar och CO2-reduktion från dag ett. Portföljen består idag av 65 solcellsprojekt med en total installerad effekt om cirka 20MW vilket tillåter 54 kunder att producera el för egenförbrukning. Bright Sundays nuvarande portfölj finns i Portugal och Spanien, men företaget planerar att expandera över Europa med stöd av nytt kapital från Niam Infra.

Målet är att bygga den ledande pan-europeiska leverantören av sol-som-tjänst för kommersiella och industriella kunder. Egenförbrukad solenergi för kommersiella och industriella användare är grundläggande för att minska beroendet av importerade fossila bränslen samt minska CO2-utsläppen med en förväntad investeringsvolym på mer än 100 miljarder euro fram till 2030.

Sverker Åkerblom, VD för Niam Infrastructure, säger: "Vi är mycket imponerade av Bright Sundays affärsmodell och förmåga att bygga ett bolag med närvaro på flera marknader inom solar-as-a-serviceområdet. Genom vår satsning på Bright Sunday har vi möjlighet att påskynda energiomställningen genom att tillhandahålla en enkel och fullt finansierad tjänst till kunder. Med Bright Sunday planerar vi att bygga en portfölj om 100 miljoner euro under de kommande åren inom flera Europeiska marknader."

Jag är mycket stolt över Bright Sundays resa hittills och med Niam Infra som majoritetsägare kommer vi att få de finansiella muskler som behövs för att accelerera vår tillväxt i Europa. Tillsammans med befintliga och nya EPC-partners kommer vi att kunna hjälpa ännu fler kunder att öka sin konkurrenskraft genom att minska kostnader och CO2-utsläpp.
Niklas Engström, VD Bright Sunday

Bright Sunday har sitt huvudkontor i Stockholm med kontor i Spanien och Portugal och befintlig ledning kommer att vara kvar som aktieägare i bolaget.

För mer information, vänligen kontakta:
Sverker Åkerblom, VD, Niam Infrastructure
+46 723 88 18 93, Sverker.Akerblom@niam.com

Niklas Engström, VD och grundare Bright Sunday AB
+46 760 19 05 00, niklas.engström@brightsunday.com

Om Niam
Niam investerar i reala tillgångar i Norden och norra Europa med fokus på fastigheter och infrastruktur. Genom vår infrastrukturplattform Niam Infrastructure ser vi stora möjligheter och värde i hållbara investeringar och vi strävar efter att vara en del av drivkraften för en grönare och mer hållbar framtid. Detta uppnås genom innovation, djup kunskap och nära samarbete med våra partners. För mer information, besök www.niam.se

Om Bright Sunday
Bright Sundays vision är att minska CO2-utsläppen genom att göra cleantech-omvandlingen enkel och lönsam för kommersiella och industriella kunder. Vi erbjuder solenergi som tjänst utan investeringskostnad och besparingar från dag ett. Våra kunder betalar endast för producerad el till en fast kostnad per kWh på ett 10–25-årskontrakt. För mer information, besök: www.brightsunday.com

Kontakta